www.bursafotografyarismasi.com
Heyecan dolu film şeridi
Bursa Fotoğraf Yarışması, Türkiye’nin dört yanından amatör ve profesyonel fotoğrafçıları bir araya getirdi. 17 farklı ilden, 318 fotoğrafçı, 1615 fotoğrafı ile katıldı ve bu yine bir Türkiye rekoruydu…
Adı yarışma ama kendisi bir fayda projesi Bursa Fotoğraf Yarışması’nın… Hem Bursa’nın marka değerine, hem fotoğraf sanatçılarına, hem de fotoğraf sanatına çok büyük bir fayda… Toplamda 16 bin TL değerinde ödülün fotoğrafçılara ulaştığı bu organizasyonda esas amaç, gündeme fotoğrafı ve Bursa’yı birlikte taşıyabilmekti. Bunun için şehrin dinamiklerini hayata geçirmek gerekiyordu, biz de onu yaptık. İnsanların sıkça uğradığı her alana afişler astık, yerel medyada kendimizi tanıtabilmek için her türlü çabayı sergiledik, sosyal medya ve anlaşmalı web sitelerimizi güncel ve etkin bir şekilde kullandık. Billboardlardan şehrimize seslendik. Fotoğrafla ilintili tüm kişi, kurum, topluluk, atölye, kafe ya da dernek varsa; onlara kendimizi hatırlattık. Fotoğraf sitelerine, sayfalarına ve onların üyelerine yarışmamızla ilgili bilgilendirmeler, görseller ve bültenler gönderdik. Kısaca fotoğrafçılar tüm bu çabaları gördü ve yarışmamıza katılarak bize cevap verdi. İkincisini düzenlediğimiz bu zor organizasyon tıpkı ilki gibi katılım sınırlarını zorladı. İlkinde 26 farklı ilden, 445 fotoğrafçı, 1482 fotoğrafı ile yarışırken, ikincisinde fotoğraf sayısındaki artışla (1615) farkı bir başarı sergilendi. Bursa Fotoğraf Yarışması böylece Türkiye Fotoğraf Sanatı Derneği verilerine göre Türkiye’de en yüksek katılımlı yarışma oldu.
Bir Photo Graphica organizasyonu olan, Sheraton Bursa Hotel ana sponsorluğunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla düzenlenen Bursa Fotoğraf Yarışması’nın altın sponsorları Sony, Arkas Otomotiv, Şahinkaya Okulları ve Eker Meydan olurken hizmet sponsorluğunu da İmak Ofset, Gani Köse Web Tasarım & Danışmanlık, Dyg Design, Alper Türkay Fotoğraf & Video ve Seç Kurye üstlendi. Etkinliğin büyük kardeşi Dergi Bursa ise elbette ki basın sponsoruydu.
Seçici Kurul çok zorlandı
Tabi ki yarışmanın duyurum dönemini hemen ardından yarışmanın şeffaf ve güvenilir bir değerlendirme ile son bulması gerekiyordu. Bu konuda büyük bir özveri ile çalışan bir seçici kurul iş başındaydı. Erdal Kınacı, Demet Argun, Fatih Özenbaş, Özgür Çakır, Aykut Güngör ve bendenizden oluşan kurul seçim yaparken ve değerlendirirken kelimenin tam anlamıyla çok zorlandı. Öncelikle sistem, yarışmaya katılan tüm fotoğraflara sayılardan oluşan bir kod atadı ve tüm fotoğrafları tek bir havuzda topladı. Bu şu demekti, yarışmaya katılan fotoğrafçılar isimleri ile değil, fotoğrafları ile oradaydı. Ardından şartnameye uymayan 123 eser elemelere alınmadı. İlk elemede 450, ikinci elemede ise 530 fotoğraf elendi. “İki kalsın” oyu alan eserlerden geriye kalan 332 fotoğraf tekrar değerlendirmeye alındı ve sayısı 103’e düşürüldü. Bunlar arasından 77 adet fotoğraf ise finale kalma başarısı sergiledi. Ardından “kompozisyon”, “teknik”, “yaratıcılık/anlatım” ve “konuya uygunluk”tan oluşan ve her biri 25 puan olan kriterlerle seçici kurulun puanlandırmasına sunuldu. Tüm kuruldan gelen oylar toplandı ve fotoğraflar sıralandı. Finale kalan 77 fotoğrafın 49 tanesi sergilemeye hak kazandı. Bu fotoğrafların 10 tanesi mansiyon ödülüne, 6 tanesi de ödüle layık görüldü.
16 bin TL değerinde ödüller
Bursa Fotoğraf Yarışması’nın birincisi Ümmü Kandilcioğlu oldu. Kandilcioğlu, Uluabat Gölü fotoğrafıyla 2.000,00TL para ödülü ile birlikte Sony A6300LB Aynasız Fotoğraf Makinesi ve 16-50 mm f 3.5-5.6 lens kazandı. İpekböceği fotoğrafıyla ikincilik ödülü olan Alaçatı La Capria Suit Hotel’de tatil hakkı kazanan isim İsmail Şeker oldu. İznik Gölü’nden bir kare ile katıldığı yarışmada üçüncülüğe layık görülerek Foça Bülbülyuvası Butik Otel’de tatil kazanan isim ise Ali Osman Ak’tı. Yarışmanın özel ödülleri olan “Kuşbakışı Bursa (Kitabevi Otel’de konaklama)”, “Bursa’yı Keşfediyorum (Sheraton Bursa Hotel’de konaklama)”, “Bursa’yı yaşıyorum (ALoft Bursa Hotel’de konaklama)” özel ödüllerini ise yarışmada 4.,5. Ve 6.’lık derecelerini alan Mustafa Serdar Taşkın, Serkan Özkan ve Aytül Akbaş aldı. Dereceye giren ilk 16 fotoğrafçının ödüllendirildiği yarışmada Melek Kaya, Cengiz Çırpan, Adnan Dönmez, Oğuz Korkmaz, Veysel Kaya, Emre Koşak ve Özgür Konur da mansiyon (Hayal Kahvesi yaz konserlerinden 2 kişilik bilet, 1 yıllık dergi bursa aboneliği, Sony CP-V5AW Taşınabilir Güç Kaynağı, Özel Bursa Anadolu Hastanesi’nden muayene) ödüllerinin sahibi oldu. Yarışmada derece alan ilk 50 fotoğraftan oluşan ve kentin önemli noktalarında, alışveriş ve kültür merkezilerinde sergilenecek olan “Odak Noktası Bursa” isimli fotoğraf sergisinin açılışının da yapıldığı gece yaklaşık 500 kişinin katılımı ile gerçekleşti.
Bursa fotoğraf camiasını buluşturan, kentin amatör ve profesyonel fotoğrafçılarını, fotoğrafseverlerini bir araya getiren ve Odak Noktası Bursa olan fotoğrafların sahiplerinin ödüllerine kavuştuğu organizasyonda jüri üyelerinin 16’şar fotoğrafla hazırladığı sunumlar geceye renk kattı. Erdal Kınacı’nın “Kathmandu”, Fatih Özenbaş’ın “16 portre”, Demet Argun’un “Hayata dair”, Engin Çakır’ın “Bursa’ya değer”, Özgür Çakır’ın “İstanbul fotoğrafçısıyım madem”, Aykut Güngör’ün “Kuşbakışı Bursa” isimli sunumları beğeni topladı. Jüri üyelerinden Erdal Kınacı ise yanı sıra yurt dışında olması sebebiyle katılamadığı gecedeki konuklara sevgilerini önceden hazırlayıp gönderdiği bir video ile iletti. “Bursa’yı görüyor ve görsel hazinesini arttırıyoruz” davetiyle geceye katılım gösterenlerin gece boyunca gündemi fotoğraf ve Bursa değerleriydi. Zaten amaç da buydu.
Bursa ışıklarının peşinde…
“Odak noktası Bursa” olarak belirlenen yarışmanın konusu ise şu şekildeydi: “Peşine düştüğümüz Bursa’nın ışıkları… O kadar çok aktörümüz var ki, şanslıyız. Zaten farkında değiliz, bize göre ışık saçan her şey Bursa’nın ta kendisi… Akşamüstü Tophane’de manzara izleyelim ya da Bakacak’tan bakalım şehre. Lunapark’a gidelim. Gece Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda alalım soluğu. Gecenin geç saatlerine kadar ışığın peşinde koşalım. Sabahın ilk ışıklarında 700 yıllık Cumalıkızık’ta olalım. Güneş her yeri sarmış olsun. Akşamüstü Uluabat misafir etsin bizi. Gölyazı’daki eşsiz günbatımında, Ağlayan Çınar’ın kucağında günü uğurlayalım. Leyleklerin memleketi Eski Karaağaç da olabilir rotamızda. Leylekleri takip eder tarihi Tirilye’de bir yorgunluk kahvesi içeriz. Bir pazar sabahı İnkaya Çınarı, altı asırlık kucağını açsın bize, ulu dallarının gölgesinde kahvaltı yapalım. Bir akşamüstü Kapalı Çarşı’ya gitsek ya. Kozahan’da dinlenir, çay içeriz akşamüstü serinliğinde. Yeşil Türbe’yi ziyaret edip, bir çay da Yeşil’de içeriz. Ulu Cami’deki ilahi ışığı görme şansımız da var. Kayhan’da pideli köfte mi yemeli yoksa Bursa Kebabı mı gün son bulurken?
Ulu Cami’nin minberindeki samanyolunu keşfetmeyen var mı hala aramızda? Mudanya iskelesinden bir tekneyle ayrılıp ışıltılı bir denize doğru hareket etmeyen? Karabaş-i Veli Kültür Merkezi’nde ışık saçan semazenleri izlemeyen? Teleferik ile Uludağ’a doğru çıkmayan? İznik Çinisi bir tabakta yemek yemeyen? Yenişehir’in saat kulesinden saatini ayarlamayan? Oylat Mağarası’nı görmeyen? Arap Şükrü Sokağı’nda çalgı ekibini dinleyip birkaç tek atmayan? Ters ışıklı sahnesinin ardından “hayali”siyle bizi güldüren Karagöz’ü duymayan, bilmeyen?
Botanik Park’ta çiçek kokusuna doyalım bu hafta sonu. Yoksa günün ilk saatlerinde Kent Ormanı’na mı gitmeli? Uludağ’a, Milli Park’a da gidebiliriz piknik yapmaya. Güneşin eşliğinde küçük bir yürüyüş de yaparız ormana doğru. Nefesimiz yeterse büyük zirveye kadar çıkabiliriz kim bilir. Şansımız varsa bir ihtimal Apollo Kelebeği’ni görüp, nesli tükenen bir “Bursa güzelini” tanıma şansı yakalarız… Ama en güzeli havadan görmek olabilir bu şehri. Güneşin yakıcı ve göz alıcı ışıklarının arasında, bulutların üzerinde yamaç paraşütü yapabiliriz Gürsu’da. Sukaypark’ta sukayağı mı denesek ki?
Mustafakemalpaşa’da suyun uçtuğu dev şelalenin serin suları altına girip rehavetimizi üzerimizden atabiliriz. Hepsi bekleyebilir, denize gidelim. Martıları izleyelim güneş suya vururken Mudanya’da. Sahi ya en son ne zaman gündoğumu izledik biz? Mudanya’da gündoğumu Nemrut Dağı’ndaki kadar güzel olmasa da hiç fena değil diyorlar…
Işık; Bursa sokaklarına, tarihi Hisar’a, İznik Surları’na, Ulu Cami’nin minarelerine, Hanlar Bölgesi’ndeki tarihi noktalara veya Atatürk Köşkü’ne hiç yansımış mıdır? Hünkar Köşkü’nün bahçesinden şehre bakınca, gözümüze ilişen sadece şehrin ışıkları mıdır? Mütareke binası çok mu beyaz ki, gözümüzü alıyor? Uludağ’da herkesin başını döndüren karlar mıdır, yoksa yüzlerce yıldır Olimpos’un üzerinde yansıyan ışıklar mı?”